Den smukke og velsmagendeTimian

Timian er ikke kun både smuk og velsmagende. Den har også en fantastisk aroma. Men hvad der er så dejligt er, at den også har virkelig mange sundhedsfremende egenskaber.

Den kan bruges som krydderi i de fleste retter. Både i gryderetter, salater, i pesto, i supper og som drys over grøntsagerne. Faktisk er det kun fantasien som sætter grænser. 

Du kan bruge den som tørret krydderi, men den er særlig fantastisk i haven eller på terrassen, hvor den ofte kan plukkes af hele vinteren. Den blomstre så smukt tidligt på sommeren, hvor bierne holder meget af den.

Blomstrende Timian

Timians vigtigste egenskaber er, ud over at den smager fantastisk, at den er:

  • Bakterie- og svampehæmmende 
  • Desinficerende 
  • Slim-drivende

Når vi tager udgangspunkt i disse 3 egenskaber, er det klart at den har mange anvendelsesmuligheder såsom:

  • Som te ved halsbetændelse
  • Hostestillende
  • Mundskylning ved tandkødsbetændelse og paradentose
  • Man bruger den også som orme-middel
  • Ved mavekatar
  • Ved blærebetændelse
  • Progesteron fremende
  • ..og meget, meget mere 🙂 

Jeg håber, at du vil tage denne dejlige urt ind i dit køkken. Og huske den i dine hverdags-retter 🙂

Timian, en dejlig krydderurt

Frisk og grøn morgen-juice

Start dagen med en grøn juice. Det er altid en god ting, hvis du vil gøre noget virkelig godt for din hud og dit bindevæv. Men sådan set også for din tarm og din hjerne 🙂

Vent gerne nogle timer inden du spiser andet. Sådan at kroppen i ro og mag kan nyde og optage denne livgivende og vitaliserened læske. Uden andre forstyrrende elementer. Vand er naturligvis altid tilladt.

Hvad skal jeg tænke på, for at sammensætte min egen anti-inflammatorisk juice?

En grøn juice, for at være rigtig god, base-dannende og anti-inflammatorisk, skal som tommelfingerregel indeholde mindst 80% grøntsager og max 20% frugt. Naturligvis skal alt være uden giftstoffer, og dermed økologiske eller biodynamiske.

Hvis du simpelthen ikke kan få en juice ned, med kun 20% frugt, er det naturligvis bedre at hæve mængden af frugt, end ikke at drikke din friskepressede morgen-juice.

Grøntsager til grøn juice
Foreslag til grøntsager du kan putte i en grøn juice.
  • Agurk
  • Asparges
  • Spinat
  • Ærter
  • Salater af alle slags
  • Broccoli
  • Bladselleri
  • Fennikel
  • Squash
  • Ingefær
  • Bladbeder
  • Pastinak
Frugt som er gode i en grøn juice:
  • Citron (du kan juice hele citronen, og det er meget sundt, men det smager også bittert. Hvis du ikke ønsker den bitre smag, er det en god idet bare at vride citronsaften ned i juicen)
  • Annanas
  • Grønne æbler
  • Honning melon
  • Pære
  • Lime

I det hele taget kan du bruge alt det, som er grønt og hvidt. Ikke fordi at andre farver ikke kan være fantastiske. Bare ikke i en grøn juice, da den så kan få en brunlig og uappetitlig farve. Derfor er det en god huske regel at holde sig nogenlunde inden for den farve man ønsker sin juice i.

Sådan gør du:

Du skal først og fremmest have en juicer.
Så renser du grøntsagerne. Jeg skræller aldrig mine grønsager, da de fleste vitaminer og mineraler sidder i skrællen. Jeg nøjes med at skrubbe dem. Dog vil jeg som regel skære skallen af citrusfrugter, hvis jeg ikke ønsker den bitre smag. Nu skære du grøntsagerne i stykker som passer til din juice-maskine. Du kommer alle grøntsager og frugter i juiceren.

Man kan godt lave mere end et glas juice og drikke det senere på dagen. Men det holder ikke på alle vitaminer og mineraler i alt for mange timer.

Velbekommer 🙂
Anti-inflammatorisk grøn juice

Gurkemeje Chai

Opskriften på en dejlig varm og antiinflammatorisk gurkemeje Chai

Du starter med en pasta:

  • ½ dl gurkemeje
  • ½ tsk kardemomme
  • ½ kanel
  • 1 nips sort stødt peber
  • 1½ dl vand

Bland ovenstående indgredienser i en lille kasserolle uden tefalbelægning naturligvis. Lad det hele simre i 10 +  minuter, til konsestensen er som en lidt våd puré eller pasta.

Når pastaen er afkølet puttes den i et glas med lufttæt låg. Den kan nu holde sig i køleskabet i ca. 2 uger.

Når du ønsker dig et glas Chai, varmer du 1 glas mandelmælk eller kokosmælk op og blander 1 tsk pasta i mælken. Lad det simre ved lav varme i ca. 3 minutter. Pisk nu mælken op, og smag til med lidt honning og drys til sidst med et knips muskatnød. 

Er rigtig god drik til en kold og våd efterårsdag – hmmmmm 🙂

Den super sunde brændenælde

Der er så mange gode grunde til, at spise eller drikke brændenælder og det er lige nu i marts og april, at den er allermest rig på alle de gode stoffer 🙂

I denne artikel vil jeg fortælle dig lidt om, hvorfor det kan anbefales, at indtage denne skønne urt. Samtidig giver jeg dig nogle opskrifter på forskellige måder, at tilberede den.

Den sunde urt er rig på:
  • B- og C-vitamin
  • Beta Caroten, som er et planteforstadie til A-vitaminet
  • Den er rig på mineraler, som calcium, kalium, Silicium, jern og natrium. Det er denne mineralsammensætning der gør brændenælden meget base dannende.
  • Flavonoider hvor nogle er antioxidanter og andre er betændelses-hæmmende:
    • quercetin
    • glycosider
    • kaempferol
    • isorhamnetin
  • Steroler, phenylpropaner og lignaner, som bl.a. er antioxidanter.
Sundhedsfremmende egenskaber:
  • Blodrensende
  • Sammentrækkende
  • Kredsløbs stimulerende 
  • Betændelses hæmmende 
  • Mælkedrivende (ammete) 
  • Mildt blodsukkersænkende
  • Ernærende
  • Vandrivende
  • Udrensende

Man spiser hele planten, da der er gode ting i det hele. Du får ikke alle de gode effekter af brændenælden, hvis du kun spiser en del af planten.

En dejlig brændenælde-te, af hele planten (husk rødderne).
  • 2 tsk tørred te
  • Overhældes med kogt vand der lige har stået lidt så det er ca. 70 grader.
  • Det trækker i ca. 5 min.
Brændenælde te
En lækker brændenælde pesto:
  • Et par håndfuld friske brændenælde skud
  • 4 stk valdnødder
  • 1 spsk ristede pinjekerner
  • et lille fed hvidløg 
  • En halv økologisk citron
  • Lidt salt og peber
  • Olivenolie til konsistensen er passende

 Hæld kogende vand over brændenælderne og lad dem stå et øjeblik. Hæld nu alle indgidienserne i blænderen og tilpas konsistensen med oliven olie. Smag til med salt og peber og citron.

Brændenælde pesto
En vidunderlig brændenælde juice:
  • Et par håndfulde friske brændenælder eller et par spsk. brændenælde pulver
  • 2 æbler
  • 0,5 økologisk citron med skræl
  • 1 håndfuld frisk spinat

Det hele juices i en juicepresser. Hvis ikke du kan presse skallen af citronen i din juicepresser, kan du klemme saften i, og evt rive skallen og drysse den over den færdige juice.

Brændenælde juice

En dejlig anti-inflammatorisk juice

Her får du opskriften på den dejligste sund og anti-inflammatoriske og dermed også smerte reducerende juice.

Du skal bruge:
  • 3 stk. gurkemeje rødder
  • 1 lille stykke ingefær, alt efter smag og behag
  • 4 gulerødder
  • 2 pastinak
  • ½ fennikel
  • 1 stk. appelsin (skalden skæres af, således at det hvide skind også kommer af)
  • 1 stk. økologisk æble med det hele
  • ½ lille økologisk citron med skald
Tilsættes juicen:
  • 1 tsk gurkemeje krydderri
  • 1 nips sort peber 
  • 1 skvat god olie enten hørfrøolie, hampefrøolie, olivenolie eller en anden omega 3 rig olie.
Sådan gør du:

Put alle ingredienserne i juiceren undtagen de sidste 3, som først tilsættes den færdige juice. Smag på juicen og tilpas den din smag, ved at justere en anelse på ingredienserne.

Om juicen:

Denne juice har en dejlig orange farve og smager skønt. Den er rig på A-vitamin, C-vitamin, curcumin men også mange andre vitaminer og mineraler. Når du drikker en juice får du meget lettere en masse sunde grøntsager ned, som du måske ellers ikke ville få spist i samme mængder. Du skal dog være opmærksom på, at juicen ikke gør det alene. Du skal også spise grøntsager, for at få de gode og gavnlige fibre. 

A-vitamin:
  • Fremmer sunde slimhinder, herunder også tarmens slimhinde.
  • Modvirker natteblindhed og aldersbetingede synsproblemer
  • Modvirker tør hud.
  • Overskud af A-vitamin lagres i lever og fedtvæv, til senere brug. 
Curcumin:
  • Er det aktive stof i gurkemeje.
  • Har stærke antiinflammatoriske egenskaber 
  • Er en stærk antioxidant
C-vitamin:
  • Styrker immunforsvaret og beskytter mod virus og bakterier
  • Benyttes af binyrerne til at danne adrenalin og noradrenalin 
  • Er vigtig for knogler og bindevæv