Leddegigt, en autoimmun sygdom

I denne artikel vil jeg komme ind på spørgsmål som:

 • Hvad er leddegigt?
 • Hvad er en autoimmun sygdom?
 • Hvorfor angriber kroppen sig selv?
 • Hvilken rolle spiller tarmen i leddegigt?
Hvad er leddegigt?

Leddegigt er en inflammation i et eller flere af kroppens led. Ofte ses symetriske led, at være ramt. Altså begge knæ eller fingre på begge hænder osv.

Hos lægen kan du få taget en blodprøve, som viser om der er tale om leddegigt. Leddegigt er en autoimmun sygdom, og derfor findes der bestemte antistoffer i en blodprøve, hos en person med ægte leddegigt.

Et inflammeret knæled
Hvad vil det sige, at leddegigt er en autoimmun sygdom?

Når en sygdom er autoimmun, betyder det at man er syg, fordi kroppens immunforsvar er gået til angreb på kroppen selv. Immunforsvaret har taget fejl af fremmede proteiner og egne proteiner, og forsøger nu fejlagtigt at nedkæmpe sig selv. Hvilket heldigvis er en lidt uoverskuelig opgave.

Hvorfor angriber kroppen sig selv?

Hvordan kan kroppen, som ellers er så smart, tage fejl af sig selv og fremmedstof? Det burde den under normale omstændigheder heller ikke gøre. En af faktorene er den kost vi spiser i dag. Den er i mange tilfælde så fremmed for vores krop, at kroppen kan blive forvirret.

Hvis vi f.eks. ser på den måske mest almindelig fødevare idag, hvede. Det er i næsten alt hvad vi spiser. Man kan måske argumentere for, at det er en meget naturlig fødevare. Det har vi jo spist i milioner af år.

Men måden vi dyrker vores afgrøder på idag, og måden vi raffinere dem på på, når vi har høstet dem, gør at de er svært genkendelige for kroppen.

Tarmen:

Hvede genkendes i tarmen på de markører, som sidder på kornets overflade. Når vi raffinere kornet og fjerner overfladen, er det ikke længere genkendeligt. Det forstyrer vores tarm temmelig meget. Særligt gluten-proteinet, som har nogle aminosyre kæder der ligner nogle af vores egne proteiner. Dette kan være en af udfordringerne. Og være en medvirkende faktor til autoimmune sygdomme.

Gluten har også en helt særlig evne til at få vores tarm til at blive utæt. Dette er forudsætningen for at disse ufordøjede proteiner kan slippe ind i blodbanen og forstyre hele vores immunsystem på denne uhensigtsmæssige måde.

Inflammation i leddene:

Meget forenklet sagt, kan man sige at immunforsvaret går til angreb på et eller flere af kroppens led, fordi det tror at leddet er fremmed. Altså at leddet er livstruende og skal destrueres for at sikre din overlevelse.

Immunforsvaret i arbejde (macrofager, der fordøjer et fremmedstof)
Symptomer på leddegigt kan være:
 • Hævelser i led
 • Nedsat bevægelighed
 • Stivhed (særligt om morgenen)
 • Smerte i leddet
 • Deformiteter af leddet kan forkomme (gigt knuder)
 • Træthed
 • Måske feber og vægttab

Altsammen tegn på at dit immunforsvar er i fuld gang med at bekæmpe noget den anser for truende for dit liv og helbred.

Kan du gøre noget selv?

Det er lidt forskelligt hvad der for den enkelte, har tricket immunsystemet til at tro, at f.eks. leddene er fremmede. Men en god idé kan være at forsøge forskellige udelukkelses dieter, for at teste, hvordan netop din krop reagere på forskellige fødeemner.

Det er en god ide at tænke på din tarm, og hvad du kan gøre for den. Tarmen er den første barriere, som fremmede proteiner, bakterier og naturligvis næringsstoffer skal forcerer for at blive optaget i din krop.

Så hvis din tarm har det godt, så trænger fremmede proteiner og andre uhensigtsmæssige stoffer ikke sådan bare ind i din krop. Og der kan komme mere ro på dit immunforsvar.

Et godt tip

Et godt tip er derfor at holde dig til rigtig mad. Altså mad som har været igennem så lidt menneskelig eller maskinel forarbejdning som muligt, inden du selv skal forarbejde det i dit køkken.

Anti-inflammatorisk kost

Der er et hav af gode råd og faktorer som spiller ind ved autoimmune sygdomme. Ovenstående er et kort indblik i et par af de vigtige af dem. Hvis du har lyst til en mere tilpasset vejledning, som tager udgangspunkt i nettop din situation og historie. Så book en tid nedenfor.