Når følelserne påvirker mavesyren

For lidt eller for meget mavesyre?

Det kan være ret svært at gennemskue, hvornår det er det ene eller det andet. Men hvis du kobler følelsesmæssige temaer på, er det lettere selv at regne ud, hvor din mavesyren ligger.

Artiklen handler om de fysiske forhold i mavesækken og hvilke følelsesmæssige forhold der knytter sig til mavesyren.

Reflux, sure opstød

Vi kender det nok alle sammen, det der med at man får et surt opstød og det brænder i halsen og bag brystbenet. Det er meget ubehagelig!

For nogle er Reflux en lidelse, som mærkes alt for ofte, og nogle gange endda dagligt. Ofte ordineres syrenedsættende medicin, da det oplagte vil være at tro, at det kommer af for meget mavesyre. Men ofte viser det sig, ved nærmere eftersyn, at være lige det modsatte. I disse tilfælde gør medicinen ondt værre.

Sure opstød – for meget, eller for lidt mavesyre
Mavesyrens opgave

Mavesyrens opgave er at være med til at nedbryde fødeemner således, at de kan optages længere fremme i fordøjelses-systemet. En anden meget vigtig funktion er, at stoppe bakterier og andre mikro-organismer i at nå længere ind i kroppen end til mavesækken. De fleste uønskede micro-organismer dør simpelthen i den stærke mavesyre.

For lidt mavesyre

Når der er for lidt mavesyre, vil syren ikke nedbryde fødeemnerne tilstrækkeligt, til at tyndtarmen kan optage dem. De kan ende som ufordøjede fødeemner i tyktarmen, hvor de bakterier som lever her, bliver overfodret og dermed formerer sig alt for meget. Det kan give en mængde luft i tarmen. Denne over-repræsentation af bakterier vil også irritere tyktarmens slimhinder og kan give en irriteret tyktarm. Derudover kan det betyde at mavemunden ikke altid lukker ordentlig og så kan noget af mavesyren skvulpe op i halsen. Altså er Reflux! Ofte, men ikke altid, er reflux derfor grundet i for lidt mavesyre, istedet for for meget. Når mavesyrens PH ikke er tilstrækkelig lav, ligger maden for længe i mavesækken og gærer. Dette vil give yderligere anledning til sure opstød, eller en meget oppustet mave, eller måske følelsen af at have slugt en mursten.

Når vi ikke bryder madens proteiner og mineraler ordentlig ned, får vi problemer med at optage dem senere i fordøjelsen. De bakterier, svampe og parasitter som vi kommer i kontakt med via maden, får nu også lettere adgang til vores krop.

Mavesækken
For meget mavesyre

For meget mavesyre opstår, når det sympatiske nervesystems, sensoriske nerveender detektere eller spore toxiner fra potientielt sygdomsfremkaldende mikroorganismer, i mavesækken. Nu opregulere kroppen mavesyren, for at komme mikro-organismerne til livs. Du får nu meget surt miljø i mavesækken. Dette kan give den brændende fornemmelse bag brystbenet.

Følelserne som driver for lidt mavesyre

Når det liv vi præsenteres for, ikke er et liv, som vi har lyst til at tage ind, eller som er mere end vi kan kapere eller deale med. Når du føler dig tvunget et liv ned over dig, som du slet ikke har lyst til at tage ind og forholde dig til. Så kan vi få problemer med mavesyre og nogle gange også reflux. Livet vil så at sige stå op i halsen.

Ulysten kan få os til at producere for lidt mavesyre, da lysten til at forholde os til disse forhold i live ikke er der. Vi afviser det i maven ved simpelthen ikke, at producere den fornødne mavesyre til at nedbryde det. Vi får dermed heller ikke slået alle de mikroorganismer ned som nu vil true os. Vi føler os nu invaderet af forhold i livet.

Følelserne som driver for meget mavesyre

Når du føler dig truet af det liv som du er i og reagere med kamp. Altså når du istedet for at resignere, som du gør med for lidt mavesyre, så kæmper du. Alt hvad du ser omkring dig føles som en trussel, der skal bekæmpes. Det sympatiske nervesystem kender ikke forskel på om det er en fysisk trussel fra en micro-organisme i din mave sæk eller om det er en følelse af at være truet af en mulig invasion. Den reagere ved at sætte syre produktionen i vejret for, at komme truslen til livs, uanset om det er et patogen, altså en sygdomfremkaldende organisme eller en følelsesmæssig trussel.

Sådan får du Balance i din mavesyre

For at have den rette mængde mavesyre, skal du forholde dig til det liv du tager ind. Tag ikke noget ind som du ikke har lyst til.

Ændre de forhold i dit liv, sådan at de får en form, som du har lyst til at tage ind. Du er simpelthen nød til at forholde dig til, hvad du vil “sluge” og hvad du ikke vil.

For at få mere mavesyre og dermed hæmme bakterievæksten og fremme optag af mineraler og visse vitaminer. Er det vigtigt at du ser på det liv du er i. Når du begynder at forholde dig til det og begynder at tage stilling til, hvordan det skal være og får bragt de forhold til ophør, som du ikke har lyst til og som du føler at du er tvunget til at “sluge”. Så vil din mavesyre begynde at virke igen.

Mavesyrens tema

Det liv du tager ind skal være et liv der får dig til at føle dig tryg og næret. Det skal være et liv, som du har lyst til.

Det er ikke det samme som at du skal løbe fra alle de forhold i livet, som du ikke bryder dig om. Du skal forholde dig til dem og konfrontere den måde de nu er på, som du ikke kan tage ind. De skal om-formes, sådan at de bliver på en måde, som du kan være tryg i, og som du har lyst til at være i. Som giver dig appetitten på livet tilbage.

Livet som du er i skal være på en måde, som ikke giver dig følelsen af tab og angst. Det skal give føles berigende, nærende og trygt. Så vil din mavesyre være i balance 🙂

Lysten til at indtage livet
Symptombehandling med naturmedicin:

Det vil også altid være en god ide at sætte ind med symptombehandling. Da det vil øge hastigheden, hvormed at kroppen reguleres tilbage i den naturlige balance. Men hvis man ikke ændrer på ens psykiske programmer, vil problemet vende tilbage igen og igen.

Ved for lav mavesyre vil er det en god ide at sætte ind med mavesyre tilskud. Dette tager du ind til din egen mavesyre er genoprettet.

Ved for meget mavesyre kan du sætte ind med base.

Det er vanskeligere at få mavesyren tilbagereguleret, uden også at ændre det psykiske mønster.

Book en tid online her